Cred că aveam 6 sau 7 ani când l-am primit cadou pe Ghiţă, o puşculiţă mov în formă de purcel. Eram un copil tare strângător şi adunam monedă cu monedă până când mergeam cu purcelul la Iaşi, unde erau studenţi fratele şi sora mea, iar acolo avea loc, cam la fiecare 2 luni, o sacrificare ritualică a necuvântătorului. Îl înşfăcam sub o aripă şi îl ţineam aşa tot drumul până la Iaşi, unde, odată ajunsă, deşurubam râtul şi vărsam comoara, spre bucuria celor doi. Urma o numărare şi o împărţire la doi, apoi o reşurubare de rât şi o nouă viaţă pentru purcel. Monedele acelea aveau un scop clar: ca ei să aibă fise pentru telefoane acasă, pe care eu le aşteptam tremurând în ziua şi la ora stabilită la telefonul precedent şi să-şi ia din când în când o prăjitură.

M-au năpădit amintirile astea când eram aseară la coadă la supermarket (curând o să fac o serie de #lacoadălasupermarket, se pare că generez multe idei acolo :P) şi în faţa mea erau un băieţel cu mama lui şi cu nişte dulciuri. El a vărsat din pumni şi buzunare o mulţime de monede de 10 bani, spre disperarea casierului şi amuzamentul meu şi a fugit să mai caute un ou Kinder. L-a găsit, s-a întors în fugă şi a întrebat pe mama lui dacă merge şi oul acasă cu ei, iar ea i-a zis senin: nu ştiu, depinde dacă-ţi ajung banii, vedem. Şi mie mi-a plăcut că el cumpăra doar ce-şi permitea, că-i străluceau ochii de bucurie şi că mi-am amintit de mine cu preocuparea veşnică să strâng şi eu monede şi nu mi-a plăcut că s-a întunecat la faţă casierul, că parcă uitase cum e să fii copil.

|||

Am primit mai multe recomandări să citesc cartea lui Djokovic – Dieta câştigătoare şi am prin preajmă oameni care au renunţat la gluten şi se simt bine, aşa că am citit-o. Şi vă zic şi vouă. El are 4 reguli în dietă, toate cumva evidente, dar poate capătă şi mai multă greutate dacă ştim că le respectă şi el. Şi sunt valabile şi pentru persoane care pot consuma gluten:

  1. Mănâncă încet şi conştient că faci asta –> Mesajul aici e să te bucuri de mâncare, să o mesteci cum trebuie, să laşi sistemul digestiv să-şi facă treaba în parametri optimi. Concret, spune clar că stă departe de telefon, televizor, orice alte distrageri care nu i-ar permite să se bucure de masă atunci când mănâncă
  2.  Oferă-i organismului tău instrucţiuni clare –> El spune că organismul are nevoie de mâncare din două motive: 1. ca să aibă energie şi 2. ca să se vindece şi să se menţină. Pentru energie are nevoie mai ales de carbohidraţi iar pentru vindecare, mai ales de proteine. Aşa că Djokovic mănâncă mulţi carbhidraţi la mic dejun şi la prânz (fructe, paste, orez, ovăz, orice altceva fără gluten), iar seara proteine (peşte şi carne cu salată sau alte legume, evitând însă cartofi, sfeclă, morcovi)
  3. Rămâi pozitiv –> E convins că gândurile şi starea mentală pe care o ai atunci când mănânci influenţează tipul de energie în care se transformă acea mâncare. Aşa că încearcă să lase griji şi orice gânduri negative deoparte când mănâncă şi îşi începe mesele cu câteva momente de recunoştinţă că are mâncare, că se poate bucura de tot ce se întâmplă în viaţa lui. Îşi defineşte atitudinea faţă de mâncare drept una de “smerenie”
  4. Alege calitatea, nu cantitatea –> încearcă să mănânce alimente cât mai puţin procesate şi organice (implicit, mai scumpe). El îşi ia mereu cameră de hotel cu bucătărie şi familia îi găteşte, preferă orice făcut/ gătit de ei pentru că ştie ce ingrediente şi cantităţi sunt acolo.

Iar din obiceiurile lui zilnice, menţionează că:

  • bea un pahar de apă la temperatura camerei imediat ce se trezeşte şi mănâncă două linguri rase de miere de albine. El preferă miere de manuka
  • apoi face yoga sau stretching
  • după stretching, de obicei urmează un Power Bowl, adică un amestec de
    • fulgi de cereale (fără gluten)
    • bucăţele de fructe
    • alune/ migdale/ nuci
    • seminţe de dovleac sau floarea soarelui
    • 1 lingura de ulei de nucă de cocos
    • lapte de orez / lapte de migdale / apă de nucă de cocos
  • Prânz: paste fără gluten cu legume şi ulei de măsline (fără sosuri)
  • Cină: carne de vită, pui sau somon cu legume crude sau făcute la abur
  • Ocazional bea vin roşu (un pahar), niciodată băuturi alcoolice tari
  • Exemple de gustări între mese (maxim două pe zi):
    • o felie de pâine fără gluten cu avocado
    • o felie de pâine fără gluten cu unt de migdale şi miere
    • fructe
    • caju/ migdale
    • humus
  • Bea multă apă în timpul zilei
  • Mănâncă cam la aceleaşi ore
  • Nu consumă cofeină decât foarte rar
  • Adoarme în jur de 11 şi se trezeşte în jur de 7 în fiecare zi, inclusiv în weekend
  • Înainte de somn, seara, meditează, face yoga / stretching, scrie în jurnal

Cartea are mai multe exemple de reţete, prezintă tehnici pe care le foloseşte ca să fie într-o stare mentală bună şi dă detalii emoţionante din vremurile în care se antrena pe terenuri lovite de bombe şi de când ajunsese un jucător bun, dar nu putea trece la următorul nivel şi nu înţelegea de ce, simţindu-se sabotat de corp (înainte să descopere că e intolerant la gluten). Deci recomand şi eu să citiţi.

|||

De ziua mea, am primit cadou un Smallet şi mi-e tare util – e un portofel mic, elegant, din piele, cusut de mână, în care încap câteva carduri şi nişte bancnote. Unul dintre prietenii mei e implicat în proiect, ştiu că o face cu drag şi cu atenţie la detalii, aşa că recomand.

|||

Cât merg sau alerg sau seara, înainte să adorm, ascult podcasturi. Şi vă recomand aplicaţia Podcast Republic pentru asta sau, dacă vreţi audiobooks, eu am încercat cu Audible. Aici însă am sentimente contradictorii, că am nevoie să reiau unele pasaje, mi-e greu să mă concentrez, încă rămâne sfânt cititul.

|||

Tot din categoria dezvoltare personală, vă recomand şi Coach.Me, e o aplicaţie care mă ajută să-mi formez obiceiuri (cu ce frecvenţă vreau, e.g. zilnice, săptămânale). Ideea de bază e că îmi setez un obicei, o frecvenţă şi bifez în aplicaţie când se întâmplă, văd recomandări de la alţi practicanţi sau interacţionez cu coachi. Eu deocamdată îmi ţin obiectivele private şi doar ţin un log de ce şi când se întâmplă şi deocamdată pare să-mi fie un aliat bun împotriva inerţiei.

 

 

 

 

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *