Ca să puteţi închipui cât mai corect întâmplarea, am să vă spun că e tare greu, spre imposibil, să te urci în tramvaiele din Amsterdam fără bilet. Pentru că se intră pe două uşi:

 • una e cea din faţă, unde stă vatmanul şi n-ai cum să te strecori fără să te vadă.
 • a doua e pe la coada tramvaiului, e o uşă dublă, pe care oamenii intră de obicei civilizat, unu câte unu. În faţa uşii e cabina controlorului. E practic o cutiuţă de sticlă, în care stă pe scăunel acest controlor care veghează ca oamenii să aibă bilet, să intre numai pe uşile permise.
 • cei care vor să coboare pot să o facă pe oricare altă uşă, astfel încât să fie mereu fluxuri separate.

Călătoria poa să te coste în felul următor (sunt mai mult posibilităţi, da astea îs cele mai uzuale):

 • 2,60 euro dacă n-ai card de transport în comun.
 • 0,75 cenţi intrarea + 0,10 cenţi pe km dacă ai card pre- încărcat (îl apropii de o zonă magnetică de fiacre dată când intri şi când ieşi din tramvai, ca să poată fi făcută contorizarea)
 • dacă ai abonament, în schimbul a 42 de euro pe lună, ai dreptul să te plimbi oricât în zona centrală (pe-ăsta îl am eu). dacă vrei mai multe zone, preţul e pe măsură.

Ce-am vrut să reiasă de mai sus e că nu-i tocmai ieftin să te plimbi cu mijloace de transport în comun în Amsterdam şi mai ales nu pre poţi să păcăleşti sistemul.

Amu câteva zile, eram cu un preten într-o staţie, aşteptând cuminciori, cân am auzit româneşte. O vorbeau doi ţigani răstit. El îi poruncea ei cum să se furişeze prin spatele lui în timp ce el arăta beletul controlurului şi-i bloca privirea. Fiecare cred că aveau undeva pe la 40 şi ceva de ani.

Şi-a venit tramvaiul. El s-a grăbit să intre primul, eu am urcat după el şi mi s-o părut că al meu prieten rămăsese pe-afară, aşa că m-am oprit să-l caut cu privirea. Şi asta a atras privirea controlorului. Care cu ocazia asta a văzut şi femeia ce încerca să se furişeze. Şi fireşte că bărbatul a trebuit să ia şi ei bilet.

M-am aşezat cumincioară pe scaun. În spatele meu, ea. Câteva scaune mai în faţă, el, pus pe scandal. Şi a început să ragă la ea: Ţi-am spus să intri mai repede. Mereu trebuie să fac eu totul,  numai eu să mă descurc.

Care ea nu s-a lăsat mai prejos, ţipând şi ea: Da am vrut, da dacă mu*sta asta s-a oprit în faţa mea ce era să fac?!?!

Mu*sta fiind eu. Şi mi-am înghiţit cuvintele şi ura şi dorinţa de-ai vedea călcaţi de tramvai. De-ai smulge ei limba cu care m-a numit aşa. Dar am tăcut. Că ei îs ţigani, că păreau dubioşi, violenţi şi pentru că mi-e frică în general de ei.

Oricât de corectă, tolerantă şi obiectivă aş încerca să fiu.

Am mai locuit acum doi ani în Amsterdam. Erau şi atunci ţigani, dar rari de tot. Acum apar peste tot. Sunt mereu la gară. Cu acordeoane. Sunt în centru, pe la câte-un colţ. Şi îs convinsă că nu-s toţi veniţi la cerşit, înşelat, înjurat. Dar eu pe ei îi văd. Şi olandezii, chiar dacă nu înţeleg înjurăturile, înţeleg că trebuie să se ferească. Că de-acum trebuie să stea la pândă.

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 17 comments

 1. raluca Reply

  @ vlad: păi îţi dai seama că orice reacţie nu făcea decât să atragă şi mai mult atenţia. deja olandezii priveau cam ciudat faptul că ei ţipau unul la altul în tramvai, darămite să mai fie martori şi la o bătaie..

  Şi până la urmă, pentru ce? Mie nu-mi ştergea greaţa şi am o vagă senzaţie că nici pe ei nu i-ar fi făcut să le placă brusc munca. Şi uite aşa ajungem să ne to gândim care o fi soluţia? Bani în ONGuri nu. Campanii lacrimogene nu. tot felul de instituţii de integrare nu. Cum faci să-i placă cuiva munca?

 2. Cristi Reply

  Pai, sa-ti explic cu tiganii. Daca-i prinzi in grup (5+) e naspa. Singurei, daca te rastesti mai tare la ei incep “Nu da sa moara mama!”. Pa testate. Aveam un prieten in camin care batea toti tiganii care-i prindea. Gen, shuturi in cur, palme dupa ceafa. Da’ in situatia ta macar un “Futu-ti dumnezaii ma-tii” cu accent moldovenesc se impunea 😀

 3. Simona Lascu Reply

  Vai Ralu, speram macar acolo sa scapi de ei. Si eu ma gandeam ca daca vin la Amsterdam scap de scursurile astea umane.
  Azi am trecut prin ceva similar si sunt total scarbita. Mi-a stricat ziua tiganul care mi-a pus mana pe fund… Poate suna aiurea, dar ma simt f aiurea. Pentru ca m-am ferit si m-am trezit intr-o mare de jigniri. Eu am fost numita : romanca nenorocita, alaturi de alte jigniri pe care nu pot sa le reproduc, insotite de niste flegme pline de patos.
  Am ajuns sa trec pe celalalt trotuar daca se intampla sa-mi iasa in cale un grup de colorati. Niciodata nu i-am vazut purtandu-se civilizat asa ca eu imi pierd speranta ca printre ei mai exista oameni cinstiti. Or fi, dar eu ii vad doar pe nenorocitii astia care jignesc fara motiv, imping batrani pe strada si fac numai nenorociri.

 4. krossfire Reply

  Cristi : Cunosc prea bine situatia (mi s-a intamplat de cateva ori) dar asta nu rezolva si nu ajuta cu nimic la rezolvarea problemei. Ca-i sperie cineva sau nu, ei tot acolo raman.

  Raluca : Rusii literalmente le-au impus sa renunte la traditiile lor si alte minuni si pe multi i-au declarat rusi si mutat fortat in blocuri, obligati la munca (taiat orice ajutor de la stat in caz contrar). Cei care s-au putut adapta (asa numita minoritate Ruska Roma) si-au adus altfel contributia. In momentul actual si in Rusia sunt probleme cu minoritatea amintita dar e de remarcat ca la un moment dat ele au disparut/s-au estompat. A fost o ”integrare” necesara.

  Solutiile si bravura aia de tip ”ii bat/ii omor” nu ajuta (poate doar in momentul in care chiar esti in pericol). Lagarele, nationalismele de secol 18 si altele nu exista ca optiune politica, sunt fantasme bune de vrajit gagici prin liceu. Si daca n-am apartine de vreun organism international, persecutia pe fata (de altfel indreptatita, nu zic) ne-ar costa fenomenal diplomatic si economic.

 5. krossfire Reply

  ^Am o exprimare cam alambicata dar sper ca s-a inteles. Sunt suficient de obosit incat sa folosesc aiurea conjunctiile, dar nu suficient cat sa nu pot da click pe ”Submit Comment”

  P.S : Baga si tu un plug-in de Edit Comments.

 6. Radu Reply

  Si in Copenhaga se inrautateste situatia. Probabil ca se vor lua masuri, dar pana atunci privesc cu atentie cum sistemul danez, bazat pe incredere si pe bunul simt cetatenesc, cedeaza lamentabil.

 7. sorin Reply

  krossfire spune bine. Toti tiganii de nationalitate romana trebuiesc civilizati cu forta. M-am saturat sa ma impiedic de ei peste tot. Sunt atat de puternici si apti de munca, dar prefera sa cerseasca oriunde in lume, sa faca scandal si sa se impuna prin violenta. Nu generalizam, dar cei care s-au civilizat si muncesc sunt o minoritate la minoritate.

 8. whisper in the storm Reply

  No offence – cred ca ni se potriveste tuturor “epitetul” primit de tine, de vreme ce reactia noastra este ZERO in 99,99% din cazurile de abuz din partea conationalilor. Am simtit si eu gustul ala de multe ori.
  Dar traim intr-o realitate corecta politica – “iti inteleg frustrarea rezultata din nerealizarea asteptarilor tale dar iti propun sa discutam putin despre manifestarea ta putin agresiva asupra Celuilalt. Sunt empatica si as vrea sa te ajut sa treci peste aceasta stare negativa. Marturisesc ca nu ma simt deloc ofensata de atitudinea ta asupra igienei corporale cu implicatii olfactive, ca nu ma deranjeaza numarul de decibeli ca masura a libertatii individuale si nu ma afecteaza apelativele din limba neliterara cu semnificatie fals pervers sexuale. Ba chiar te rog sa ma ierti daca asta te face sa te simti mai bine!”
  😛 exerseaza si tu asa discurs, discriminarea se plateste (si) in Ro cu inchisoarea.

 9. raluca Reply

  @ cristi: eu caut solutii, nu inrautatiri ale problemei

  @ simona lascu: imi pare rau pentru tot ce ti s-a intamplat. eu inca sper ca va veni si ziua cand am sa uit si eu de toate experientele negative si o sa am toate motivele sa raman pe acelasi trotuar cand vad un grup de rromi.

  @ krossfire: nici eu nu-s de partea solutiilor radicale. dar ceva mai ferme decat incercarile de acum ar trebui sa existe. O fortare la educatie. sa se lase cu consecinte pentru cei care refuza sa-si dea copiii la scoala. pentru cei care-si folosesc copiii la cersit. si legea sa fie aplicata cu atata constiinciozitate incat sa le fie frica sa se opuna. dar si asta suna utopic. si ajungem din nou la no solution

  @ Radu: imi pare rau sa aud asta…

  @ sorin: ar merge si in cazul romanilor sa fie civilizati cu forta.

  @ Bogdan Epureanu: apai is si eu trecuta prin viata.

  @ mihai: nu stiu sa merg pe bicicleta. n-am incercat niciodata. nu sunt mandra de asta

  @ whisper in the storm: inca raman la ideea ca lipsa de reactie a fost cea mai buna solutie

 10. Mihai Reply

  fii pe pace, nu esti singura, altii refuza sa invete din principiu si sunt mandri de asta, ii cunosc eu.

 11. raluca Reply

  @ Mihai: eu vreu sa invat, da tot nu se iveste ocazia. si tot am senzatia ca sigur o sa se lase cu vanatai. si ma gandesc ca mai bine mai aman un pic… si tot asa. da tot iau eu taurul de coarne candva. curand.

 12. Mihai Reply

  mai amani un pic, inca un pic, da’ tu nu termini masterul in vara asta? cat sa mai amani? 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *