Povestea dimineţilor mele recente e legată de telefoane cu scântei către call-centerul unui provider de net. S-a rezolvat prin abonarea la o reţea dă cartier.

Cele 4 zile fără net m-au determinat întâi să aproape ating limita de net mobil, deci să închid preventiv şi conexiunea asta şi apoi să mă deconectez total, culminând cu plantarea unor flori.

Acum, că totul merge ca pe roate din nou, m-am apucat să mă gândesc la viaţa fără net. Nu cum aş duce-o eu fără net, sau eu şi înc-o mână de oameni, dar cum ar duce-o o lume întreagă fără.

N-am suficientă expertiză cât să am o părere educată în domeniu, dar Danny Hills (fun fact: el a înregistrat al treilea domeniu .com din lume) pare să aibă. În discursul lui în care pledează pentru un plan B în caz că Internetul se prăbuşeşte, Danny Hills face o paralelă interesantă: experţii în Internet sunt ca experţii meteorologi – pot da o părere avizată, descriptivă, dar n-au cum să prezică ce se va întâmplă cu netul nici peste o oră, când deja va fi foarte diferit de cum e acum.

Idei principale:

 • Internetul a fost conceput ca o reţea bazată pe întredere (chiar pe principiul comunist “de la fiecare după posibilităţi, fiecăruia după nevoi”)
 • Există acum reţele securizate, însă ele sunt dependente la rândul lor de Internet, nu există o structură asemănătoare independentă încă
 • Depindem de Internet chiar şi atunci când credem că nu depindem (când punem benzină, când suntem într-un avion pe cale să decoleze etc.)

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 4 comments

 1. raluca Reply

  Nu-mi dau seama dacă ai citit sau dacă mă păcăleşti. va trebui să comentezi şi într-o altă zi 😛

 2. iTroll Reply

  Daca ar fi sa ne legam de tehnicalitati, confuzi “accesul la Internet” cu Internetul in sine. Daca au rezistat backbone-urile Tier 1, care sunt fundatia retelei pe care o numim Internet, la scandalul Spamhaus si unul dintre cel mai serios DDoS pe care eu l-am vazut vreodata, nu cred ca Internetul va disparea prea curand. Nu contest, s-a dovedit ca e fragil, insa deja s-au luat masuri de prevenire pe viitor al unor astfel de atacuri.

 3. raluca Reply

  @iTroll: Nu confund, am zis că gândurile despre Internet s-au născut ca urmare a lipsei mele de acces la net. Apoi m-am gândit cum ar fi să nu mai fie Internet deloc pentru nimeni în lume. Nu am auzit până acum de Tier 1, DDos si Spamhaus. Ce zici de un guest post să explici despre ce-i vorba?

Leave a Comment

Your email address will not be published.