Ne mai place super, cul, number 1 şi cam atâta.

Mă sperie sărăcia vocabularului multora dintre tineri. M-am apucat să scriu postul după ce am văzut o ştire despre cum fu la DJ Tiesto. Şi tăt tineretu mândria ţării a avut aceleaşi cuvinte seci: foarte tare, cel mai tare, super tare, tare.

Îmi amintesc de prin clasele primare că aveam caiete întregi de cuvinte frumoase. Ne punea doamna învăţătoare să citim mult şi să notăm toate cuvintele care ni se păreau frumoase sau care nu erau folosite în vorbirea de zi cu zi şi apoi le foloseam în compuneri. Mi se părea absurd atunci, dar îi sunt recunoscătoare acum.

Mi-amintesc de proful de engleză din liceu care făcuse o obsesie din a ne dezvolta vocabularul. Aveam cel puţin un eseu pe săptămână, trebuia să ne exprimăm opinia faţă de subiecte din cele mai diverse şi mai ales trebuia să fim capabili să dezbatem oră de oră. Am avut odată de scris sinonime pentru BIG. Se săturase şi i se părea strigător la cer că oamenii erau mari, clădirile erau mari, problemele erau mari, conflictele erau mari, merele erau mari şi cam totul era mare, fără ca nimeni să sufle un cuvânt despre vast, despre înalt, despre cuprinzător, despre imens, despre amplu, despre violent, despre impunător sau despre multe alte înţelesuri ale lui Mare.

Ieri am citit împreună cu nepoata trei pagini din Fram- Ursul Polar. Din alea trei pagini ea a învăţat cinci cuvinte noi. Eu am învăţat unul (nu ştiam ce înseamnă şfichi).

Da. Postul ăsta e un apel la lectură. Şi eu răspund adesea prin cul. E o joacă periculoasă, pe care sper s-o abandonez curând. Orice organ nefolosit de atrofiază. Hai să ne muncim creierul şi să ne placă mai mult decât mare şi tare şi super.

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 5 comments

 1. sorin Reply

  Curios si culmea, dar in privinta asta lb. romana nu sta prea bine. Daca la multe alte lucruri avem cate 10-15 cuvinte….la a defini fabulosul nu avem decat foarte insotit de altceva.

 2. raluca Reply

  te contrazic, tinere: fascinant, extraordinar, mirobolant, nemaivăzut. Toate sunt superlative şi nu primesc niciodată Foarte înainte

 3. ioana Reply

  sau megasuper, ultraextra.
  pe mine ma dezoleaza lipsa vocabularului atunci cand ma mai insulta cate o domnisoara bloagara sau cate un domn caruia ii spun ca e anost, oamenii nu stiu altceva decat nesimtita, taci dracu, proasta. e trist sa nu stii sa transmiti o idee jignitoare fara sa folosesti cuvinte din astea sumare. e mai trist ca cei care le folosesc nu-si dau seama ca sunt limitati. as vrea sa intalnesc si eu pe cineva care sa ma insulte elegant, cu imaginatie. eh, vise.

 4. raluca Reply

  @ ioana: am avut norocul să dau peste câţiva oameni de tipul celor pe care vrei tu să-i întâlneşti. Unul dintre ei a fost dirigintele meu şi aşteptam cu sufletul la gură orele de fizică, să vedem pe cine mai ironizează pentru neştiinţă şi mai ales în ce mod. Deliciul era că de cele mai multe ori victima habar n-avea ce era dincolo de cuvintele lui cu multiple sensuri, aşa că savuram momentele în tăcere şi cu speranţa că atunci când ne-o veni rândul, om şti că despre noi e vorba 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *