Pentru că discuţia din comentariile postului anterior a cerut-o, am făcut niţică muncă de cercetare şi am găsit următorul tabel, pe pagina http://dictionare.edu.ro/search.php?cuv=continua (ca să apară tabelul, apăsaţi pe cuvântul conjugări , care se află imediat după 15 definiţii pentru continua, continuu)
Aşa cum am spus şi în comentarii, formele eu continuu şi eu să continuu sunt corecte din simplul motiv că aşa au fost dintotdeauna, de curând fiind permisă şi folosirea formelor eu continui, eu să continui. Referitor la tolerarea acestei anomalii gramaticale, prezint argumentele distinsului George Pruteanu, pe care le găsiţi aici: http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis-s-024-obiectii-doom.htm
Pentru persoana I singular a verbului a continua, autoarele au apreciat că forma corectă ar fi eu continui. Dar această soluţie contrazice o întreagă paradigmă, o lungă listă de autori prestigioşi, precum şi uzul multor oameni instruiţi. Verbe terminate în -a au, de regulă, la pers. I, -u: a lua – iau, a sta – stau, a da – dau, a vrea – vreau ş.a. Cînd spun eu continui am senzaţia că spun eu stai, eu scrii. Iată cîteva lucrări care recomandă, la unison, forma eu continuu, pentru care pledez şi eu:
1. Dicţionarul explicativ al limbii române (DEX), Ed. Acad. RSR, 1975, p.190: “continua, (eu) continuu“.
2. Îndreptar ortografic, ortoepic şi de punctuaţie, Ed. Acad. RSR, 1983, p. 116: “continua, (eu) continuu, 2 sg. (tu) continui“.
3. Vasile Breban, Dicţionar general al limbii române, Ed. Şt. şi Enc., 1987, p.214: “continua, (eu) continuu“.
4. Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, Ed. Acad. RSR, 1989, p.183: “continua , ind. prez. I sg. (eu) continuu, 2 sg. (tu) continui…”.
5. Ion Calotă, Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic, Ed. Sibila, 1996, p.229: “continua, vb. I, (eu) continuu, (tu) continui…”.
6. Mioara Avram, Gramatica pentru toţi, Ed. Humanitas, 1997, p.220: “Forma literară de 1 sg. este continuu (nu continui), diferită de 2 sg. continui“.
7. Valeria Guţu Romalo, Corectitudine şi greşeală – Limba română de azi, Ed. Humanitas, 2000, p. 103: “Corectă e deci forma eu continuu. Normele limbii literare acceptă numai această formă…”.
Cred, deci, alături de autorii lucrărilor pe care le-am citat, că forma recomandabilă este eu continuu, şi nu eu continui.
Aş fi vrut să fac un comentariu, dar, cum conflictul a fost stins, nu mai are rost!
@ noapteaiguanei: ia ce-i mai bun din povestea asta şi mergi mai departe. Aşa e cinstit şi frumos şi productiv
Ţara arde si baba se piaptana 😀
Atita timp cit Academia considera ca versiunea corecta este cea vorbita si ca regulile trebuie adaptate dupa limba vorbita atunci orice discutie despre forma corecta este nula de drept deoarece se poate veni cu argumentul perioadei de trecere. Adica Academia inca nu a sesizat cum este folosita forma in limba vorbita, ceea ce personal consider ca este o idiotenie si lipsa de responsabilitate si implicare din partea Academiei. La faza cu “sunt” s-au incordat muschii, restul e tacere…
pe acest rationament a verbelor care se termina in -a, care au de regula terminatia in -u, inseamna ca:
a speria…..eu speriu
a apropia …eu apropiu
a intarzia….eu intarziu ?
si atunci cum explici aceeasi regula pentru a lua, a vrea, a da?
Totusi, nu mi s-a cerut parerea dar cu regula ,,uzul devine norma”nu sunt de acord. Inseamna cu nu cunoastem reguli si in timp toate formele considerate gresite vor deveni corecte. De aceea profesorii nu mai stiu cum sa le explice elevilor de ce sunt acceptate atatea forme, variante libere, etc
Simona, exact asta este tragedia. Cei de la aca(ca)demia romana (ce nume pompos pentru niste incapabili) au zis sa elimine frustrarile celor ca vanghelie, in cazul in care ar avea asa ceva, si sa faca TOATE formularile corecte “se accepta si …”
Argumentul lui Pruteanu cu regula lui kaka maka e o aiureala. Limba romana nu are reguli fixe, orice e posibil! A lua, eu iau? cu adica iau, de ce nu eu luau? De ce “lu” se transforma in “i”? Ca asa a vrut poporul sa zica ! Si asa a ramas! Poporul vrea sa zica eu continui, asa va ramane! Cum draq sa pronunti continuu? Cum se pronunta doi u intr-un cuvant? Lungesti u-ul sau cum? Il pronunti de doua ori? Suna ca draq. Ori limba e facuta sa o vorbesti usor si repede ori e facuta sa o scrii. Eu inclin sa cred ca e facuta s-o vorbesti hahaha. Scrisul urmeaza vorbirea si nu invers. N-are rost sa ne impleticim limba in gura ca era Pruteanu obsedat de reguli imaginare ale limbii romane.
YRY, sa inteleg ca ar fi mai bine sa bage in limba romana si cuvinte precum “draq”, sau sa inlocuim “ca” cu “k”, ca de…e mai usor pentru elevul silitor din ziua de azi…limba romana are niste reguli care ar trebui respectate, daca nu vrem sa ajungem un popor de “ynkultzy” (pe tine chiar nu te dor ochii cand citesti asa ceva?), cu toate ca rezultatele de la bac din 2011 au dovedit asta…”poporul” vrea sa scrie cu “k”, “tz”, “y”, “sh”, atunci sa-nteleg ca ar fi mai bine sa se “accepte” si variantele astea, nu? misto…voi astepta cu nerabdare momentul cand se va cere caracterizarea personajului “yon”, din romanul cu acelasi nume al lui rebreanu, sau comentarea vreunei scene din “morometzyy”…pacat totusi ca s-a ajuns aici…
De ce toti vor sa devina analfabeti nu inteleg, pe unde merg vad numai manelari si pitipoance cu un vocabular extrem de slab dezvoltat si cu expresii de te doare capul. DE VINA E SISTEMUL ! Care nu ia atitudine si permite tuturor sa treaca prin scoala asa usor . Sa aplice reguli stricte- cine nu invata(PE BUNE) nu trece clasa si cu asta basta-. Nu trebuie sa mai existe prosti care la examene zic tot timpul “Da-mi foaia ta sa copiez ca eu nu stiu”. Cum unii iau in bac peste 9:50 ce aia sunt prosti care invata pentru altii ? NU. Puneti mana pe carte si nu mai frecati luleaua. Cu cat trece timpul cu atat vad mai multa indiferenta , care gandeste ca ” hai ca imi da tata si mama si eu nu trebuie sa depun niciun efort”. IAR LEGAT DE SUBIECTUL” Cum se zice corect eu continui sau eu continuu” . Evident EU CONTINUU ESTE FORMA CORECTA(cu -u- usor accentuat). Penibil ca unii la peste 20 de ani invata sa vorbeasca corect.
Urmarind articolul regretatului domn Pruteanu mi s-a parut normal demersul de a cita lucrari care recomanda utilizarea formei continuu.
Doar ca, in finalul prezentarii (care nu apare in citatul retinut pe aceasta pagina), domnul Pruteanu imi zdruncina din temelii increderea in ceea ce spune aducand in discutie pluralul cuvantului “capsuna” si sustinand ca forma corecta ar fi “capsune”. De data aceasta fara sa mai citeze vreo lucrare. Or, plurarul “capsune” cred ca a fost acceptat de Academia Romana in ultimii ani.
Domnule Vasile, diferenta de plural dintre „capsune” si „capsuni” este foarte simpla si clra: capunele sunt fructele pe care le mancam, iar capsunii sunt plantele (cu radacina, tulpina, frunze…). Deci, mancam cirese, nu ciresi…. mancam capsune, nu capsuni ;))
Imi cer scuze pentru scaparile de litere din text….Deh… graba strica treaba…