Aşa i-a spus Johnny Răducanu unei domnişoare din primele rânduri, în timpul concertului ţinut acu vreo două săptămâni în Aula Magna, cu ocazia împlinirii a 97 de ani de existenţă a Măreţei Academii de Studii Economice. Domnişoara se pregătea să-i înmâneze un bileţel scris de un prieten de-al artistului şi aştepta cumincioară finalul melodiei. Johnny Răducanu însă n-a mai putut aştepta şi şi-a întrerupt cântarea pentru a-i face mărturisirea de mai sus.

A fost pentru prima dată când l-am ascultat live  şi am zâmbit continuu. Inutil să vă descriu ce-nseamnă jazzul cântat de Johnny Răducanuşi ai săi prieteni, dar vă pot spune că spectacolul în sine n-a fost dat decât într-o proporţie foarte mică de muzica în sine.

Johnny Răducanu a privit cu poftă în decolteul tinerelor aseiste, ne-a mărturisit că el e un simplu muzicant faţă de Enescu, un muzician, i-a înjurat cu poftă pe securişti şi i se lumina faţa ori de câte ori simţea că-i armonie între el şi spectatori.

Glumea cu cei din trupă, îi încuraja, îi felicita, improviza şi trăia fiecare secundă. Fredona fiecare piesă, cânta cu ochii închişi şi cine ştie pe ce meleaguri evada în tot timpul ăla. A glumit şi-n engleză, şi-n franceză, ca să ne dea de înţeles că nu-i un oarecare şi aştepta ca un copil năzdrăvan să-l provoace careva, ca să-i răspundă imediat.

La început şi-a prezentat colegii de trupă, minunându-se şi el în timpul propriului discurs de cât de performanţi sunt fiecare din ei, iar la final a zis  simplu: Iar eu sunt Johnny Răducanu, despre mine am auzit că scrie şi pe Internet…

Vi-l recomand cu căldură, fie că sunteţi iubitori de jazz sau nu, măcar pentru a-i admira calităţile de showman şi pentru a lua o lecţie gratuită de sinceritate.

*Mulţumesc Ancăi pentru invitaţia la concert.

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 4 comments

  1. krossfire Reply

    Eu ma mir ca e inca la inaltime omul si la varsta lui. Un Leonard Cohen in varianta jazz romaneasca. De fapt, nici Hary Tavitian nu o duce rau 🙂

  2. raluca Reply

    Pe Tavitian încă nu l-am ascultat live, dar îl ascult de prin clasa a 8-a, când am descoperit pentru prima dată Rapsodie în Balcani….

Leave a Comment

Your email address will not be published.