Sunt un om tare paşnic dar de când am părăsit dulcele târg botoşănean duc o luptă aparent fără sfârşit. A început cu răspunsul meu la întrebarea “Când ajungi?”. A fost “Acuş”. Aş fi putut să zic şi “mai acuş” şi chiar “acuşica”. În mintea mea toate înseamnă “mai târziu”. Şi cunosc cel puţin o mână de concitadini de-ai mei care înţeleg la fel.

În afara Botoşaniului însă lumea pare să se supună altor datini lingvistice. Acuş, la fel şi acuşica înseamnă pentru alţii “acum”. Uşor de înţeles că eu ies om fără de cuvânt din toată neînţelegerea asta. Că eu dacă spun că fac ceva mai acuş, lumea se aşteaptă să fac acum. Şi nu e bine. Durerea mea nu e că există opinii diferite privitoare la sensul acestui cuvânt, durerea mea e că nu a mea pare să fie cea corectă 🙂

În dexonline se confirmă varinata cu “acum”:

acúș, acúșa și acușica, V. acum. 

acúm (vest) și acúma (est) adv. (lat. eccú-modo, ca cum d. quo-modo. Eccu saŭ eccum e îld. ecce eum, ĭacătă-l). În acest timp, în acest moment: acuma e fericit, dar altă dată a suferit multe. Îndată, imediat: acuma plec, plec acuma. Loc. adj. De acuma, actual: cel de acuma. De acum, de acum înainte saŭ de acum în colo, de azĭ înainte, pe timpu rămas, începînd din acest moment: de acuma m’ am liniștit. – Fam. și acú: acú-ĭ acú, acu e momentu hotărîtor saŭ critic; acuș și acușa, în nord amú și amuș, ĭar în vechime acmú șiĭacmú. În sud acușica (după vsl. -ka, ca’ n bg. túka, aci; rus. zdĭeka, aci; ș. a.

Mai grav decât atât, chiar unii botoşăneni au spus că ei tot pe “acum” îl au în minte când rostesc încrezători “acuş´´”. Atacată aşadar de cei pe care mi-i doream camarazi.

Aşa că ori am trăit în minciună şi e vremea să cad demn în luptă ori nu renunţ şi mă mai ajută careva cu dovezi.

Voi cum ştiţi?

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 2 comments

  1. Jan Reply

    Eu sunt din Iasi si pana acum cateva zile si eu credeam la fel! Totul sa schimbat tot intr-o situatie similara ca cea despre care povesteai!

  2. Alexandra Reply

    Eu sunt din raza judetului Iasi si folosesc acus atunci cand ma gandesc ca un lucru sau chiar o fiinta va face ceva curand sau in viitorul foarte apropiat. insa observ ca oamenii folosesc acusi si nu stiu daca e corect sa scriu acus sau acusi….sincer, nu mai stiu nimic….

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *