Îs afundată ce câtve zile în literatură academică despre networking şi rolul networkingului în antreprenoriat.

Azi am cetit câte ceva despre diferenţele între femei şi bărbaţi când vine vorba de networking. Şi, repet, ce vă spun vine din articole ştiinţifice, nu-s simple păreri.

Şi se pare că femeile au ceva probleme pentru că ele nu-s văzute ca membri cu drepturi depline în reţelele de biznis. Pentru că în general, multe din informaţii nu ajung la ele pentru că cei care le deţin consideră că femeilor nu le va folosi să ştie despre existenţa unei poziţii deschise pentru un job, de exemplu.

Sau că femeile care îs cu adevărat respectate într-o astfel de reţea informală îs mai degrabă o excepţie decât o regulă. Şi e la un moment dat o frază despre acele femei care sunt totuşi în centrul informaţiilor, care sunt privite ca membru cu drepturi egale iar în paranteză, ca şi exemplu de astfel de femei e trecut aşa: (e.g., a woman with a well-respected and well-connected husband)

Aşadar, meritul ei cel mai mare e că are un bărbat bun lângă ea.

Şi nu-mi place că citesc asta. Nu pentru că nu sunt de acord cu ce scrie în articol, ci pentru că faptul că lucrurile cam aşa stau de fapt mă sperie niţel. Şi mă mai sperie că mă pregătesc să intru într-o lume în care faptul că am sâni îmi reduce mult din credibilitate şi din şanse.

Şi îmi propun să devin o excepţie. Să vedem cât îmi şi reuşeşte.

Cum e în cercurile în care vă învârtiţi voi?

Dacă aţi avea nevoie de nişte muncitori prin casă şi firma ar fi condusă de o muiere, aţi ezita să-i alegeţi? Dacă v-aţi duce maşina la service, peferaţi un bărbat care să se ocupe de afacere? Pentru un baby sitter pentru copilul vostru, aţi apela la firma unui bărbat sau figura maternă a unei femei v-ar fi mai familiară?

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 5 comments

 1. Grădinariu Reply

  Faptul că lucrurile stau aşa te sperie, dar ai vrea să le schimbi?
  Că pe mine mai tare mă sperie ăia care vor să schimbe.

 2. cuciu Reply

  Daca am nevoie de muncitori in casa, doar pentru renovari, tevi sparte sau instalatii de gaz, prefer ca firma sa fie condusa de un barbat. De ce? Tehnic vorbind ma inteleg mai bine tot cu un inginer in problemele pseudotehnice.
  Daca ar fi in schimb vorba de o firma de design interior as prefera o femeie.
  In cercurile in care ma invart eu … pai … din punct de vedere profesional in meseria mea sunt foarte putine femei, De ce? Nu prea stiu, poate ca domeniul telecomunicatiilor pare prea anost, prea putin interesant, prea sec, pentru majoritatea fetelor de liceu (atungi cand isi aleg facultatea). In schimb colaborez foarte bine cu femei in posturi foarte tehnice, desi foarte rar se intampla asta.
  In cercul de prieteni, amici si cunostiinte, … In general fetele se ocupa de cu totul altceva decat baietii, dar totusi se inteleg bine intre ei. Comunica se distreaza si socializeaza, chiar daca, de exemplu numai eu o cunosteam pe ea si pe el dinainte …

 3. raluca Reply

  @ Gradinariu: amu nu cred ca oi avea eu puterea sa schimb lumea. Dar ar putea fi o exceptie rasunatoare 😀

  @ krossfire: pasnica, cum ma stii

  @ cuciu: q.e.d.

 4. maryusz Reply

  exact cei/cele ce constientizeasa chestia asta si nu injura si nu scriu un articol cu multe beepuri sunt/vor fi exceptiile.
  bine, asta nu te propulseaza direct in centru unei retele.. intelegi, bineinteles.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *