Bine v-am regasit, dracii mei. Azi, dupa ce am analizat sfaturile si injuraturile primite, voi intra direct in paine. Si nu, Raluca, nu voi folosi diacritice 😛
Ieri v-am promis o polemica si intentionez sa ma tin de cuvant. Exercitiu de imaginatie : el e un personaj cu ceva creier activ si oxigenat. Respectivul personaj, dupa ce a lucrat o perioada in IT, se hotaraste sa inceapa un proiect pe cont propriu pentru a isi creste venitul. Aici apare intrebarea “Cum incepi sa faci bani in Romania?”. Doresc sa leg aceasta intrebare de unele idei care le-am auzit ieri la RoNewMedia3.0. Foarte mare tam-tam s-a facut pe tema retelelor de socializare si a celor de dating. In Romania eu consider ca aceste doua notiuni se confunda mai mult decat se completeaza.
Un exemplu al unui proiect de succes este proiectul lui Calin Fusu si anume Neogen.ro. Acest proiect se doreste a fi o retea de socializare care separat are si o retea de dating anume noi2. Urmarind streamingul de la RoNewMedia am pus niste intrebari prin comentariile live vis-a-vis de cum pornesc aceste retele sociale. Din ce aud in stanga si in dreapta principala teorie a “big bang”-ului pentru astfel de proiecte este urmatoarea : se ia una bucata baza de date si se populeaza portalul cu profile fantoma. Clientul (ii zic asa deoarece chiar daca nu platesti, consider ca timpul si clickurile pe care cineva le da pe un site se transforma intr-un venit pentru portal) isi face cont si incepe sa foloseasca portalul. Da mesaje si 80% (sa zicem) nu ajung decat la profile fantoma la care nu raspunde nimeni sau eventual de la care pornesc niste raspusuri automate. Pe site-uri pe care apar reclame la portaluri gen adultfriendfinder chiar apare un text la un moment dat prin care se anunta faptul ca unele profile au caracter informativ si nu contin informatii reale. Ok, dupa ce se intampla aceste lucruri si portalul isi strange cativa clienti, are un venit pe care il reinvesteste si incepe sa ofere servicii de calitate proiectul creste, banii incep sa curga din abundenta. Toate bune si frumoase, lumea e multumita de servicii, advertiserii fac campanii pe aceste portaluri si cheltuie bani, win-win deal.
Intrebarea pe care mi-o pun si va invit astfel sa comentati este : “Trebuie sa pornim cu un furt?” Si zic furt deoarece consider oferirea de servicii de dating pe un site cu profile fantoma la fel cu o firma care castiga un contract, incaseaza dar nu executa serviciile chiar daca ulterior cu banii castigati dezvolta infrastructura, logistica si incepe sa ofere produse si servicii de top.
*Articol scris de Cristian Ciortea – Diabolique pour les connaisseurs
lipsa de imaginatie si creativitate, dorinta de a obtine rezultate instantanee, lacomia, lenea, duc la copierea si utilizarea unor metode aplicate deja de altii.
de ce sa investim sau sa fim originali ? exista templates !
unde nu e creier, e furt.
este mult mai dificil si scump sa iti faci reclama site-ului nou aparut si sa oferi promotional anumite servicii primilor 100 de inregistrati. este greu sa gandesti asa ceva…
sau: de ce sa reinventezi roata ? 🙂 cand ea exista si e un model de succes si pentru altii?
Probabil ca daca o iei de la 0 o sa treaca foarte mult timp pana sa ai succes, poate 2-3 ani buni pana populezi o baza de date cu useri de ordinul miilor care sa fie pe bune. Iar tu, antreprenor, nu vrei sa astepti atat de mult cu buzunarul gol ca sa vezi DACA merge sau nu merge pe urma “afacerea”. Nu?
@ guu : indeed. point taken.
@ Bogdan : ok, reinventezi roata. poate in online e greu sa definesti asta in termeni legali, dar daca ar fi o afacere offline ai comite o ilegalitate. Faptul ca te ridici ulterior (asta daca nu pleci cu banii) justifica furtul initial ?
e un fel de legea junglei ce se întâmplă. şi dacă tu, cel cu bani mulţi, te apuci să investeşti în ceva în ce nu te pricepi, e pierderea ta. Românul, ca naţie, e un perpetuu inovator. El mereu o să încerce să dea o ţeapă. Problema e cât de des îi merge.
Foarte mare tam-tam s-a facut pe tema retelelor de socializare si a celor de dating. In Romania eu consider ca aceste doua notiuni se confunda mai mult decat se completeaza
Mi se pare firesc , multimea persoanelor care vor sa socializeze online pentru ca sa fac sex ulterior e compusa din persoanele carora nu prea le reuseste IRL si e in continua crestere 🙂 .
In ceea ce priveste furtul , imi povestea un prieten de cineva care ii spunea de un site ( i-am uitat numele ) de dating care cerea inscriere si pe urma in urma unui SMS de cativa Euro aveai acces la date de contact / mesaje private sau ceva de genul asta pentru o perioada de timp . Faza era ca incepeau sa-l caute gagicile cu vreo 2-3 zile inainte sa-i expire creditul .
Pe astia care fac din astea, i-as baga direct in puscarie, daca mergem pe principiul ca de prostia omului sa profiti cu anumite limite.