Celălalt post din categoria CCCC aici.

De data asta am avut puţine haine de călcat, aşa că m-am delectat cu numai două clipuri TED, după cum urmează:

  1. Să ne ridicăm

Clipul e aici şi e despre un duşman tăcut, dar perseverent: statul jos. Munca de birou nu place deloc coloanei noastre vertebrale. Pentru mulţi statul jos (la muncă sau acasă) durează mai multe ore pe zi decât somnul. Soluţia pe care ne-o propune o afaceristă e să ne dăm întâlniri la plimbare, nu în birouri/ cafenele/ restaurante. Ajută nu numai pentru că facem mişcare, dar şi pentru că obligă pe cei ce se întâlnesc să se uite în aceeaşi direcţie când discută şi nu în direcţii opuse, cum se întâmplă adesea la întâlniri faţă în faţă. Iar asta poate schimba cursul şi concluziile unei conversaţii. Când flexibilitatea e mică la birou, cred că ideea merită încercată măcar la întâlnirile cu prietenii. Aşadar, o să mă ridic şi-o să vă spun cum merge 🙂

2. Să inspirăm

Clipul e ăsta şi e despre o categorie aparte de oameni care au datoria să inspire: dascălii. Rita Pierson, profesor cu experienţă, zice următoarele:

  • Copiii nu învaţă de la oamenii pe care nu-i plac.
  • Întâi încearcă să înţelegi, apoi încearcă să te faci înţeles.
  • Odată am predat o lecţie de matematică, apoi am ajuns acasă şi mi-am dat seama că am predat-o greşit. A doua zi mi-am cerut scuze de la copii. Ei mi-au răspuns: E ok, ne-am dat seama, dar eraţi atât de entuziasmată încât v-am lăsat să continuaţi
  • O să-şi placă toţi elevii? Nu, fireşte. Şi mai ştii ceva? Ăia pe care nu-i placi n-or să lipsească niciodată! Cheia e că niciodată, dar niciodată, ei nu trebuie să simtă că nu-i placi!
  • Să-i înveţi pe alţii aduce bucurie. Fiecare copil are nevoie de un campion. Un adult care să-i spună că poate reuşi ceea ce şi-a propus.

Înlocuiţi relaţia elev – profesor cu prieten – prieten, angajat – angajator, individ – familie şi-o să vedeţi că principiile ascunse în afirmaţiile de mai sus sunt în continuare valabile. Şi mai faceţi ceva. Urmăriţi clipul chiar dacă nu înţelegeţi engleza, doar ca să vedeţi cum pasiunea unui om pentru meseria lui se contopeşte cu privirea, cu vocea şi cu mişcarea lui.

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *