Drumurile mele prin cerurile Europei m-au adus de multe ori lângă români care zburau către casă după perioade lungi petrecute pe platforme petroliere de cine ştie unde. Mi-era drag să vorbesc cu ei pentru că ştiam că tânjesc după vorbă dulce românească şi pentru că tânjeam, la rândul meu, să ştiu cum e viaţa acolo. Cât şi cum se munceşte, ce face lumea în timpul liber, de prin ce ţări sunt ceilalţi de pe platformă, câtă vreme stau izolaţi, cum îndură dorul de casă, pe cine strâng în braţe când nevoia le-o cere şi multe altele.

Când discuţia ajungea la cum sunt priviţi românii acolo, îi vedeam luminându-se şi nu numai o dată am auzit că românii sunt printre cei mai apreciaţi, că sunt şi meseriaşi şi silitori, dar mai ales descurcăreţi. Ce poate face românul c-o sârmă când apare o problemă, nu fac zece alţii cu calcule şi idei şi planuri. Şi râdeam cu poftă de povestea cu sârma, mai ales că, în avion fiind, ştiam că n-o să strige nimeni “Sââââârmaaaa, uăi!!”.

Vedeţi voi, ca româncă, sunt mândră că ne rezolvăm oricând problemele urgente c-o sârmă, că ştim să meşterim, să improvizăm şi să mergem mai departe când alţii se poticnesc în faţa celui mai mic dezechilibru. Că sârma salvează.

Ca moldoveancă, râd amar, dar cu poftă, când mai aud pe careva rânjind că am ajuns cu bine la Bucureşti, în ciuda sârmei. Că sârma ameninţă.

Singura dată când nu râd e când unui moldovean i se spune ceva legat de sârmă şi nu reacţionează în nici un fel, că nu ştie povestea. Asta trebuie reparat, că face parte din folclor.

Povestea cu sârma:

Când plecau moldovenii din sate să vină la oraşe unde înflorea industria, erau atât de pline trenurile încât se suiau şi pe ele, şi din când în când treceau pe sub câte un cablu, şi ăia din faţă, care vedeau din timp strigau “SÂRMA”.

Şi se zice că la un moment dat …

Continuarea aici

*Post inspirat din întâlnirea cu un moldovean care nu ştia cum e cu sârma 🙂

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

Leave a Comment

Your email address will not be published.