Unul din lucrurile care m-o fascinat la olandezi e cum socializează ei în crâşme. Umblată fiind mai ales prin crâşme din România, îs învăţată să stau la o masă, să discut la căldurică, sau vara la terasă, privind în ochişori pe cel/cei cu care îs la masă. Şi ştiţi şi voi cum e: Câteodată nu-s locuri la masă şi hoinărim prin multe localuri până să ne aciuăm pe undeva. Ei bine, olandezii nu fac asta. Lor le place în picioare. Ce vedeţi mai jos e ceva obişnuit prin crâşmele lor:

Sigur, e şi pentru că nu e voie să fumezi înăuntru, dar e şi plăcerea lor de a sta în stradă, în ciorchini şi mai ales în picioare. Şi într-adevăr se elimină probleme de genul: suntem 8 oameni, nu găsim masă de 8 persoane. În plus, e mult mai uşor să intri în vorbă cu toată lumea şi să participi la discuţii mult mai înflăcărate decât dac-ar fi fost purtate stând pe scaun. Şi-am încercat şi eu experienţa, dar m-am lovit de un mic inconvenient: eu am 1,65 m iar olandezii cu care stăteam de vorbă aveau cam 1,80 m. Deci mă durea gătul de atâta uitat în sus, plus că nici psihic nu era foarte confortabil. Trecând însă peste asta, e interesant, mai ales când grupul e mare. Altfel, dacă e vorba de două persoane, prefer în continuare scaune şi-o masă.

Tot referitor la crâşme, o să observaţi vara (de fapt, şi toamna, că ei nu resimt frigul la fel cum o facem noi) că terasele au scaunele dispuse altfel: orientate spre stradă. Ei nu discută privindu-se în ochi, ci stând alături şi privind la trecători. Ca la spectacol. Ceea ce e iarăşi puţin ciudat, dar cu asta m-am obişnuit repede şi chiar îmi place. (Orientarea asta am văzut-o şi la câteva localuri din Paris şi Bruxelles, aşa că e posibil să fie ceva vestic, nu neapărat specific doar olandezilor)

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 4 comments

 1. Cristian Reply

  Buna Ralu !
  Am avut marea sansa sa fiu si eu anul trecut cu Monica anul trecut in Amterdam cu un prieten roman stabilit in Olanda de aprox 20 ani.
  Am mers la o terasa pe undeva prin centru si acum, dupa ce am citit postul tau, realizez ca si noi ne-am asezat in acelasi fel pe scaune cu fata spre strada unul langa celalalt ca la spectacol, interesant…

 2. raluca Reply

  @ Cristian : mă întreb ce simt ei când ajung pe la terase îngrădite ca cele ale noastre, unde scopul e tocmai să nu vezi ce se întâmplă pe stradă, să ţii cerşetorii, praful, zgomotul departe

 3. Elena Cîrîc Reply

  Chestia asta cu statul in picioare se intampla si in Londra. Iar explicatia pentru gramezile de oameni care roiesc in jurul intrarii intr-un pub e fumatul interzis in incinte.

  Si imi aduc aminte ca si in Trier ( Germania ) era la fel.

Leave a Comment

Your email address will not be published.