Răscolind nişte articole pentru facultate am dat zilele astea despre un caz controversat din medicină, filosofie  şi psihologie. M-am gândit să vi-l împărtăşesc şi vouă şi să vă recomand să cetiţi mai mult despre el.

Pe scurt, e o întâmplare care a avut loc în 1848 în America. Phineas Gage era şef de şantier şi lucra la o cale ferată când o explozie a avut loc şi o bucată de fier (ca un cui, dar mult mai mare) i-a pătruns în craniu prin obrazul stâng şi i-a ieşit prin partea superioară, distrugând o bucată din lobul frontal stâng. În mod aproape miraculos, el a supravieţuit accidentului, murind abia 13 ani mai târziu.

Ce e fascinant la cazul ăsta e că înainte de accident Phineas era un tânăr organizat, disciplinat, apreciat pentru munca sa, sociabil şi foarte sârguincios. După accident, el a devenit indecis, nerăbdător, nesigur, iritant pentru cei din jur, inadaptat,  practic o cu totul altă persoană.

Întâmplarea a fost una dintre cele care au dat startul pentru o minuţioasă cercetare a funcţiilor pe care fiecare zonă a creierului le îndeplineşte. Faptul că un astfel de şoc la nivelul lobului frontal a dus la o asemenea schimbare de comportament a strânit şi curiozitatea filosofilor care îmbrăţişau părerea lui Descartes, conform căreia sufletul şi corpul sunt două entităţi separate, substanţa minţii fiind imposibil de acţionat mecanic. Mai multe despre asta aici.

Dacă vă pasionează subiectul, eu am mai cetit şi articolele astea:

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 3 comments

  1. Cosmin Reply

    Lol, se pare ca olandezii predau aceleasi lucruri 😛 Ne-a vbit si noua profa de Managerial Decision Making despre asta. La ce materie ai intalnit cazul?
    Spor la scris! 😛

  2. raluca Reply

    @ Cosmin: eu l-am întâlnit la Orientare profesională şi cercetare, la un curs despre relevanta studiilor de caz. Exemplul era dat pentru ca e o exceptie si totusi permite desprinderea unor concluzii valabile pentru majoritate: din cauza unei leziuni, s-a descoperit cum functioneaza anumite zone din creier la toti oamenii

Leave a Comment

Your email address will not be published.