Am ieşit ieri târzior de la birou, mi-am calculat exact timpul la care să ies ca să prind tramvaiul exact când pleacă şi apoi- după două staţii să prind imediat autobuzul în care trebuia să mă urc ca să ajung acasă.

Numa că nu s-o potrivit socoteala. Ce-i drept, era cam pe muchie de cuţit. Aveam sub un minut să cobor din tramvai şi să ajung în autobuz. În principiu, ar fi trebuit să-mi iasă.

Da exact cân mă apropiam de autobuz, am văzut cum s-o închis uşile şi cum o luat-o din loc. La nici 10 metri de staţie e un semafor. Care atunci era roşu. Deci am grăbit pasu şi am ajuns în dreptul uşii de la şofer, care aştepta cumincior la roşu, m-am uitat cu ochi de căprioară obosită, zgribulită de frig şi flămândă şi-am bătut în geam. Şoferul s-o uitat la semafor- încă roşu, s-o uitat la mine şi mi-o făcut semn din ăla de neputinţă din mâini ca să pricep că nu o să-mi deschidă uşa. Că nu e staţie.

Şi fireşte am început a blăstăma. Şi-am pus mâna pe telefon să sun un prieten să mă plâng, să caut aprobare, să înjur sistemul…Şi o singură întrebare mă apăsa: Da di ci ?!?!?!?!

Da di ci dacă a mai fost roşu încă un minut nenea n-a vrut să apese pe buton să se deschidă uşa ?!?!? De ce a trebuit să mai stau încă un sfert de oră până la următorul autobuz pe o vreme rece, ploiasă şi vântoasă?

Şi răspunsu pretenului o fost firesc şi logic: Păi e vorba de principiu!!! Că la Amsterdam poţi să-ţi fixezi ceasul după mersul autobuzelor, că tătă lumea se bazează pe sistemul lor enervant de bine pus la punct. Şi dacă s-ar face azi o excepţie, mâine alta, curând aş blăstăma că nu mai vin autobuzele la timp.

Aşa că m-am cufundat în resemnare. Şi am înţeles că uneori lucrurile bune şi durabile se fac şi cu niţică durere. Din partea tuturor beneficiarilor şi spre binele lor final.

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 10 comments

 1. Cata Reply

  Nu-s de-acord 😀
  N-ai mentionat daca statia “finala” de tramvai si cea din care ai luat autobuzul erau capete de linie, dar intr-un fel nu-i asa important. Din moment ce ar fi trebuit sa mearga strategia ta, trebuie sa presupun ca n-a mers in primul rand pentru ca a fost o mica intarziere in trafic. Intarziere naturala [cat timp nu depaseste cateva minute]. Daca aici nu se aplica faza cu orarul autobuzelor la minut, de ce s-ar aplica la plecare? 😀 Plus ca mi se pare de bun-simt din partea soferului sa nu plece daca sunt oameni la cativa metri de statie care se grabesc spre autobuz.
  Chestie de perspectiva 😛

 2. Dan Reply

  e posibil sa fie si niste regul, gen :
  – nu calcati pietonii care asteapta in statie
  – nu porniti pana nu verifica toata lumea biletul
  – nu deshideti usile in afara statiilor
  – nu intrati cu autobuzul in canale ( pe acolo merg doar barcile)

 3. raluca Reply

  @ tatastrunf: apai tocma de asta invat sa accept gesturi ca cele de mai sus 😀

  @ cata: tramvaiu nu era la capat de linie. autobuzu era. statiile nu coincid. de la tramvai la autobuz, am de traversat o strada si de mers oleaca. ma tot gandesc ca tramvaiu a intarzaiat vreo 20 de secunde, iar autobuzu o plecat la timp… si asta face ca programu sa fie in continuare “la minut”, numa ca nu e “la secunda” :D. cat despre chestia cu bunu simt, si mie iti dai seama ca mi se pare la fel… da pe de alta parte, daca ma asteapta pe mine si intre timp mai vede pe unu ca alearga spre autobuz….si tot asa… nah, is ceva mai stricti cu regulile. Pana la urma imi convine sau incep sa merg pe jos. sau cu bicicleta, ceea ce nu stiu inca 😀

  @Movi- 4Botosani: apai da, in Bucuresti mi s-o intamplat de mult ori sa opreasca can ma vedeau ca alergam cu limba scoasa spre autobuz. da acolo nimica nu se intampla la timp.

  @ Dan: ar merita sa mentionez ca toate statiile au spatii din alea de asteptare, une nu te ploua, nu te ninge, nu te bate vantu. ca toate au orarul afisat si o harta cu toate mijloacele de transport. ce e insa diferit la modu negativ e ca soferii conduc foaaaaarte agresiv. Foarte. si daca nu te tii bine, te simti ca-n masina de spalat (desi marturisesc ca nu stiu exact cum e in masina de spalat)

 4. Cristi Reply

  Wrong. E vorba de bani. Autobuzele din strainataturi sunt ceva mai destepte decat astea de la noi. Si la noi au bagat gipiesuri, camere de supravegheat si alte chestii pe unele linii. Deschiderea usilor la semafor se penalizeaza la salariu. Atata timp cat nu erai sefa lui aka persoana care hraneste indirect copii si care asigura blana de nurca pentru muiere, era irelevant cat de caprioasa era privirea ta.

 5. Cristi Reply

  P.S. ulterior am reflectat asupra cuvintelor si mi-am dat seama ca ca prioasa ar putea aduce mai mult a capra decat caprioara. Intentia era caprioara, deci inlocuim cu ca prioroasa.

 6. krossfire Reply

  Deja te trecusem la preteni inactivi. Credeam ca-ai inchis blogul. Good to have you back, with or without the buses 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *