Nu. Nu-l am. De la voi îl vreu.  (am încercat deja să-l cer de la un prieten, da şi el e la fel de neajutorat ca şi mine.)

De mititică am aflat că lenea e unul din păcatele capitale. Şi mă tot feresc de ea, da uneori mă prinde şi mă răvăşeşte. Ca azi. Şi-mi găsesc tot felul de scuze cretine (dacă n-ar ploua, dacă aş fi fost acasă-în România, dacă aş fi avut nişte fructe prin casă, dacă n-aş avea atâtea de făcut, dacă uichendul ar fi mai lung). Şi nu se duce. Mă zgârie, mă muşcă şi numa nu-mi dă drumu.

Primu pas pe care îl fac azi către ceva util e că scriu aici, după atâta vreme. Următoru e că o să-mi fac ceva de mâncare. Şi apoi reiau cu şcoala. Sper. Dacă funcţionează, înseamnă că soluţia mea ar fi să încep cu ceva uşor şi plăcut, şi-poi să le fac încetişor pe toate.

Mai mă preocupă ceva, că tot am început să mă gândesc la lene:

 • e lenea ceva de oameni mari? (eu nu-mi amintesc să fi simţit lene când eram copil)
 • care-i secretu ălora cărora nu simt lene niciodată  (sau dacă o simt n-o zic) (şi mama mi-e unul din exemple. eu n-am auzit-o pe ea să-i fie lene. O fi poate ceva cu generaţia ei, că viaţa i-a oferit atât de puţin încât nu şi-a permis să-i fie lene?)
 • de ce nu ne e ruşine să zicem că ne e lene? dacă am comite alte păcate capitale, cu siguranţă n-am zice-o oricui cu zâmbetul pe buze (e.g. invidie, trufie, desfrânare)?
 • deci ce s-o întâmplat cu lenea de o ajuns să fie acceptată, cu o limită, în viaţa oricui?

Şi leac definitiv o fi?

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 13 comments

 1. raluca Reply

  @ zoso: tinere, fac asta in fiecare zi, mai putin in uichend. si mereu ma intreb daca ar trebui sa extind programul si in cele doua zile, dar le vad asa ca pe un premiu (uite si tu ce ma bucura pe mine… :P) tu reusesti sa tii ritmul 7 zile din 7?

 2. Cristi Reply

  Raluci eu zic sa te trezesti in fiecare zi fix la aceeasi ora. undeva in jur de 12. ce zici? Merje?

 3. LadyBlu_ Reply

  vointa e leacul pentru lene:) daca constientizezi ca suferi de lene, tre` sa-ti impui sa gasesti orisice activitati interesante, sau nu, chiar daca ar fi numai sa te speli pe dinti.
  si normal, ca daca te trezesti dimineata devreme, sa sari din pat imediat, ca atunci e momentul in care lenea ataca cel mai puternic:)

 4. raluca Reply

  @ zoso: păi ştii că mereu ţi-am apreciat sfaturile. zic cum iese începându cu uichendu viitor. săptâmâna asta oricum mă trezesc la oră fixă. şasă să fie

  @ Cristi: păi nici azi nu m-am trezit în halu ăsta de târziu. 10 e limita nesimţită.

  @ LadyBlu_: deci leac găsim. amu să ştim şi de ce nu ne e ruşine cu nemernica de lene?

 5. Bogdan Epureanu Reply

  Cred ca primul pas pentru a-ti depasi lenea este sa ai un plan clar de actiune, o lista de “to do”… daca stii exact ce ai de facut si incepi cu lucruri care sa le poti termina relativ repede si care sa nu fie foarte neplacute o sa ai mult mai multa motivatie decat sa te apuci de treaba fara sa stii exact ce si cum.

 6. tgg Reply

  lenea pentru mine e un mesaj venit din subconstient conform caruia ceva nu este in regula. iar atunci pur si simplu ma opresc din tot ceea ce fac si incerc sa reevaluez situatia curenta, sa identific ce nu este in regula. in 99% din cazuri, dupa ce imi dau seama de ceea ce faceam gresit, am un suflu nou. este normal ca atunci cand faci ceva ce nu iti place sau esti pe o pista gresita, sa nu ai tragere de inima.

 7. raluca Reply

  @ Bogdan Epureanu: aici ne potrivim: si mie imi place sa incep cu lucruri mici si pe masura ce le termin imi crese inima si abe astept sa ma apuc de alea mari

  @ tgg: singuru impediment e ca de are multe ori in viata re sa faci si ce nu-ti place ca sa ajungi sa-ti permiti sa faci ce-ti place 😛

  @ Maria Magdalena: incercam si asta.

 8. Adi Moldo Reply

  Cred ca vointa e singurul leac … si aia vine de la fiecare in parte.
  Totusi exista cateva sugestii: http://www.wikihow.com/Overcome-Laziness
  dar pana la urma tot la vointa se rezuma.

  Lenea vine dupa o perioada indelungata in care ti-ai obisnuit corpul si creierul cu anumite obiceiuri care desi pe moment te fac sa te simti bine pe termen lung te afecteaza, nu numai pe planul carierei ci pe orice plan vrei tu din viata ta.

  Cel mai greu e sa impui un ritm si sa-l respecti…dar dupa 1-2 saptamani deja te obisnuiesti si nu mai pare totul un chin…E la fel si cu sala…la inceput ai o febra musculara de nu poti sa te apleci sa-ti legi sireturile si dupa o perioada te simti mohorat daca nu mergi. Ce este un chin la inceput devine ceva revigorant dupa ce iti inveti corpul cu asta 🙂

  cam lung mesajul dar nah…dau si eu cu parerea 😛

 9. Sabin Reply

  E complicat, vointa, trezit de dimineata bla bla, astea sunt prostii, vrajeli, quick fix-uri care nu rezolva nimic in timp. Lenea…lenea apare cand ti-e lume amai draga…cand n-ai chef, e o combinatie puternica a corpului de a-ti spune NU mental cat si fizic. Recent am descoperit un program anti-lene mi s-a parut f interesant. Ne mai auzim

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *