Tocmai m-am întors cu fum ieşindu-mi pe urechi de la un curs. Ţinut de o femeie căreia i-ar fi stat mai bine tăcând. Nu-i contesc capacităţile de cercetător. Dar ca şi profesor ne adoarme. Pe mine şi pe restul de 30 de studenţi. Vorbeşte molcom, cu privirea fixă. În spatele ei rulează nişte slideuri la fel de triste ca ea. Nu întreabă nimic, nu cere nici măcar linişte. Ea vine la fix, termină cursul peste fix două ore, îşi închide laptopul şi pleacă.

Şi pentru că am avut două ore să fac asta, m-am gândit la toţi profesorii care m-au marcat. Şi aproape toţi îs bărbaţi. Am să le dedic un post curând, că de demult am în minte să vă spun cum îi cheamă şi pe unde îi puteţi găsi (în principiu la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Botoşani sau la ASE, Bucureşti). Sigur că pot numi cu uşurinţă două, trei femei profesor excepţionale (una dintre ele fiind sora mea).

Dar, repet: majoritatea e alcătuită din bărbaţi. Îs curioasă dacă şi în cazul vostru e valabil.

Am încercat să-mi explic de ce. Şi m-am gândit că în general bărbaţii au un apetit mai mare pentru risc. Şi le e mult mai uşor să iasă din tiparul dascăluilui tradiţional care vine, predă, evaluează şi pleacă. Savurează mai mult provocările, sunt mai competitivi şi mă gândeam chiar şi la tonul vocii.E alta senzaţia când se aude într-o sală un glas impunător, grav de bărbat faţă de atunci când vorbeşte o femeie.

Repet, aşa simt eu, aşa se întâmplă în cazul meu. Se poate să fie şi din cauza faptului că-s uşor misogină. Se poate să fie şi din cauza faptului că prefer bărbaţii în general. Dar tind să cred că există o legătură între calitatea de a fi bărbat şi cea de a fi un dascăl bun. Iar excepţiile confirmă  regula.

De acord sau nu? Elaborăm puţin?

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 4 comments

 1. Tomata cu scufita Reply

  Eu am avut doua profesoare pe care n-o sa le uit niciodata: Emilia Ungureanu, profesoara de limba romana din liceu si Adriana Babeti, profesoara de literatura comparata din facultate. Fabuloase ambele.

  Dintre barbati… sunt si acolo, evident, dar nu cred ca m-au marcat mai mult ca ele doua. 😛

 2. Grădinariu Reply

  Femeile-profesoare îţi pot fi de folos doar prin empatia mai ridicată, în situaţiile în care aceasta este necesară, în schimb nu mi le imaginez putând învăţa pe cineva ceva de durată.

 3. raluca Reply

  @ Tomata cu scufita: ma bucur sa aud. deci s/ar putea sa fiu eu de vina 😀

  @ Gradinariu: printre altele, sa stii ca aspir si sa devin profesor intr/o buna zi. Sper sa fiu exceptie 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *