Tocmai povesteam cu un preten despre colega de cameră. Cu uşor jind.

Fata, aşa cum v-am mai povestit, e austriacă. Are 21 de ani, la fel ca şi mine şi e în anul I de facultate.

Imediat după ce a terminat liceul, ea, la fel ca mai toţi prietenii ei din Austria, a fugit în lume. Să vadă cum e viaţa. Nu ştia atunci ce vrea să facă exact, pe ce cale s-o apuce. Aşa că a amânat facultatea, ca mai toţi adolescenţii din vest. Şi a muncit munci relativ uşoare (chelner, de exemplu) prin Australia şi Noua Zeelandă. Şi a văzut lumea şi a trăit în apartamente strâmte şi a închiriat maşini şi a plecat cu prietenii să vadă toate colţişoarele ce le făceau cu ochiul. Şi a învăţat şi cum se câştigă un ban şi cum e cu compromisurile pe care le faci când împarţi o casă, o cameră, un pat cu alţii şi cum e cu lumea prin alte părţi de glob. Şi după asta s-a hotărât că vrea la facultate şi a venit în Olanda.

Şi mie îmi vine să dau timpul înapoi şi să nu mă conformez aşteptărilor societăţii româneşti, unde dacă nu te duci la facultate imediat după liceu, eşti cam luzăr. Şi unde, aşa cum a adăugat prietenul meu cu care am purtat conversaţia, dacă nu faci o facultate eşti luzăr. Şi ete-aşa avem toţi diplomă şi batem pasul pe loc şi intoxicăm economia.

Şi din păcate, unele lucruri au farmec numai dacă se fac la timpul lor. Am intrat deja pe un făgaş şi mi-e greu să cred că dacă aş lua o pauză de doi ani să văd lumea imediat după master aş putea avea parte de o experienţă cel puţin la fel de frumoasă. Că m-a maturizat facultatea, am alte responsabilităţi pe umăr, am alte pretenţii şi alte limite ale compromisurilor pe care îs dispusă să le fac. Dar la 18 ani ar fi fost ideal..

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 6 comments

 1. claudia Reply

  very true!..si eu muream de ,,invidie” cand ii auzeam pe erasmusi pe unde au umblat si cate au facut la varste asa de fragede..si eram ferm convinsa ca in loc sa dau la master o sa merg intr-un worldtrip:D..dar se pare ca intr-adevar avem alte ,,pretentii”..sau doar mi-a lipsit curajul si sprijinul celor de acasa..dar nu e timp pierdut!! de ce nu si la 22 de ani?:)

 2. krossfire Reply

  Eu mor acum de invidie. Toti imi spun ca-s inca tanar dar uite ca pe la 27-28 o sa cam obosesc si n-o sa am timp sa ma plimb printre canguri. Un coleg s-a intors dintr-o calatorie pe Amazon.

 3. raluca Reply

  @ claudia: sa te vedem , papusa 😀 tin pumnii

  @ krossfire: grr…. il urasc si eu acuma… sa privim partea buna a lucrurilor. de/amu, ca stim ce/am pierdut, o sa ne trimitem repede copiii de/acasa. Macar ei sa vada

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *