Cea mai mare frustrare a mea legată de ţărişoara asta dragă care nu-şi merită soarta e că se promovează Mediocritatea.

Nu ştiu alţii cum au fost educaţi, dar eu am crescut într-o familie în care nimeni nu s-a lăsat călcat în picioare, nici de comunism nici de mitocănie nici de nesimţire. Şi am fost încurajată să nu înghit cu ochii închişi tot ce mi se oferă. Să nu tac dacă am ce spune. Să nu mă feresc a spune ceva doar de teamă că alţii m-ar judeca greşit.

A început în şcoală. Copiii care ştiu răspunsurile la întrebări se împart în două categorii : ăia care şoptesc răspunsul colegilor şi apoi zic Vezi, ţi-am spus eu…am ştiut şi ăia care se ridică în picioare şi-l zic cu glas tare. Făceam parte din a doua categorie. Se întâmpla să mă strige tocilară, să mă creadă handicapată şi să mă invidieze cu patimă. Mi-am asumat asta. Copiii din prima categorie rămân cul, dar cu preţul de a se frustra o viaţă întreagă că ei n-au avut curajul să deschidă gura, de teama de-a nu fi catalogaţi drept tocilari.

Am ajuns la facultate şi am sperat că se schimbă ceva. Nu s-a schimbat. E încă o ruşine să ştii. Procentul celor care chiar ştiu e oricum mult mai mic decât în liceu, iar procentul celor care stau în banca lor deşi ştiu e şi mai mare.

Am învăţat 6 luni în Amsterdam. Acolo erai un paria dacă nu deschideai gura, dacă nu participai la dezbateri şi dacă nu arătai că ştii despre ce e vorba şi chiar ceva în plus. Adică acolo e ok să fii deştept. În România nu.

Nouă ne place mediocritatea. A început în comunism, când era bine să nu ieşi în evidenţă. Comunismul a trecut, comuniştii au rămas. Şi au copii. Şi-i îndobitocesc cu la fel de multă dăruire cu care au fost şi ei îndobitociţi la rândul lor. Şi îi sfătuiesc de bine : Stai mamă în banca ta! Că doamne fereşte să ai propriile tale opinii. Doamne fereşte să fii altfel! Doamne fereşte să te creadă careva deştept.

Da. Acesta e un post scris la frustrare maximă. Iau cuvântul la cursuri şi simt de fiecare dată cum mă săgeată priviri de copii frustraţi. Ăsta e scopul facultăţii, dragii mei tineri. Să împărtăşeşti idei, să combaţi, să argumentezi, să te îmbogăţeşti spiritual, să fii un pic mai deştept când ieşi, să încetezi a fi maimuţă. Nu e o ruşine să iei cuvântul, la fel cum nu e o ruşine să greşeşti în faţa a o sută de oameni. Şi tu şi ei o să aflaţi cum era corect şi pe viitor unii nu o să mai facă aceeaşi greşeală.

Pe mine nu mă mai atinge de mult otrava din privirile altora, că am tot simţit-o ani de-a rândul, dar mă doare că persistă şi la 20 de ani şi la 30…. şi mă doare că mediocritatea e boală naţională şi mă doare că nu-i şansă să ne vindecăm în viitorul apropiat.

Şi mă mai doare că mediocrii se înmulţesc mai repede ca ăilalţi. Şi ce-o să iasă din ei, tot în spirit bolnav de mediocritate o să crească. Vede careva vreo luminiţă pe undeva  ?!?!

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 15 comments

 1. Dan Reply

  Ti-amintesti cand ii ascultai pe caseta si nu intelegeai exact ce vor sa spuna :

  “Ah, ce frumos …
  Viitorul luminos li se-arata celor idioti …
  Deci fii supus fata de cel mai sus pus …
  Nu uita ca tara te vrea prost!”

  ?

 2. krossfire Reply

  Macar le vei da la ”mediocritate” peste vreo 10 ani cand vei avea si banii deci si ”coolness”-ul de partea ta si inteligenta. Pe ultima nu o vor putea cumpara, oricat le-ar da tata.

 3. raluca Reply

  @ Dan: am crescut pe melodia asta, Dane…. Surprinde perfect societatea în care ne chinuim să trăim. Salutară intervenţia ta! Necunoscătorilor le recomand Sarmalele Reci

  @Krossfire: eh…sper să fie mai repede de 10 ani… Dar oricum scopul meu nu e să dovedesc că sunt cul ci să-i fac pe alţii să se trezească….să îşi pună întrebări în legătura cu ei… să se schimbe…. Cre că cer prea mult de la viaţă

 4. Anca Reply

  Conteaza mult calitatea oamenilor cu care interactionezi si e bine sa dai o sansa fiecaruia. Sunt oameni care pur si simplu atata pot si atata vor–> sa stea in banca lor, sa nu-si depaseasca zona de confort, sa faca ce li se spune si atat. Sunt oameni care vad si mai departe de bancile facultatii, mai departe de 24 de ore. Soros avea o politica interesanta legata de om: ii acorda putin mai multa incredere, decat omul insusi isi acorda. Exemplul personal face minuni si vorbind cu cei din jur cred ca le vei misca, una, doua rotite.

 5. raluca Reply

  @Anca: pe mine nu mă deranjează ăia care atâta pot şi atâta vor. De altfel, eu mi-am început toată teoria cu ăia care ştiu, dar nu se afirmă de teama de a nu fi crezuţi luzări de către alţi luzări. Pe mine asta mă doare. Că deşi avem potenţial, promovăm mediocritatea… Sper să fi reuşit prin postul ăsta să mişc măcar 3-4 persoane şi tot ar fi un succes

  @Grădinariu: Îs tânără şi aplină de avânt. Deci DA 😀

 6. raluca Reply

  @ Dan : Geniale versuri. Cred că o să scriu un post numa despre melodia băieţilor ăstora simpatici

 7. Dana Reply

  Cred ca e vorba mai degraba de o lipsa de interes(sa nu uitam ca sunt putini profesori care vor/accepta dialog aici ar trebui sa incepem schimbarea…) and besides,azi sunt foarte practica so i guess ca e important e sa stii raspunsul and that’s that;) besos guerra din Barcelona(btw,aici chiar trebuie sa iti sustii cauza/proiectul:)))))))))) blood may be requierd for a decent grade!!!xoxoxo

 8. raluca Reply

  @Dana: întâi lasă-mă să mă bucur că te aud/cetesc după atâta vreme 😀
  Apoi îţi urez mult succes între atâţia toreadori Şi să te bucuri din plin de experienţa ta de-acolo 😀
  Ia aminte cum e şcoala la ei şi să faci apoi tot posibilul ca şi copilul tău să se bucure de o asemenea seriozitate :*

 9. Sailarmo Reply

  Aferim! Nu vii tu sa le explici trebusoara asta si studentilor mei?:) Nu de alta, insa ma rog de ei sa isi exprime si ei o bruma de opinie; buna-rea, oricum ar fi, macar sa fie coerenta si bine argumentata. Ei as!:(

 10. raluca Reply

  @ Sailarmo: Păi tinere…Aptitudini oratorice am, bunăvoinţă cu carul, timp îmi fac….deci da… vin să le explic 😀 Ce zici, aranjăm o întâlnire?

 11. smile Reply

  Vede careva vreo luminiţă pe undeva ?!?!

  Nu, suntem blestemati si asa vom ramane in veci.

  just joking

Leave a Comment

Your email address will not be published.