Cum te cheamă? şi Câţi ani ai? erau primele întrebări pe care le adresam copiilor pe care îi cunoşteam la joacă. Nu aveam un motiv anume pentru care voiam să ştiu asta întâia oară, dar auzeam la adulţi că întreabă aşa de obicei şi imitam cu nonşalanţă.

Pe măsură ce se adăugau noi roluri sociale, mai voiam să ştiu şi În ce clasă eşti? şi La ce şcoală?

Câtă vreme mIRCul a fost una din preocupările mele zilnice, scriam aproape automat asl pls. Sau răspundeam în acelaşi mod automat 15-f-bt. Adică 15 ani, fată, Botoşani. Din nou, n-am analizat niciodată care sunt primele aspecte care mă interesează cu adevărat din viaţa unui necunoscut, ci doar mă supuneam normelor sociale online.

În liceu, la întâlnirile faţă în faţă eram curioasă şi de gusturile în materie de muzică.

Mulţi ani după mă trezesc că, atunci când vreau să-mi fac o idee despre un om abia cunoscut într-un context informal, întreb câţi ani are şi unde lucrează. Cu vârsta şi jobul în minte pot deja să creionez un portret robot, pe care-l completez cu detalii ulterioare. Dar e fundamental greşit. Pentru că din nou alunec în prejudecăţi, atâta doar că de-acum îs mare şi n-am nici o scuză să merg pe căi bătătorite deja indiferent dacă zic sau nu esenţialul despre un om.

Aşa că recent am început să invit interlocutorului să se prezinte într-un mod în care nu sugerez deja ce aspect mă interesează (e.g. Povesteşte-mi despre tine). Şi e interesant să văd că unii oameni aleg să se definească în continuare prin vârstă şi job mai întâi, alţii prin ce le place să facă în timpul liber, alţii prin stare civilă (e.g. căsătorit) şi număr de copii, iar alţii prin trăsături de personalitate. Şi cred că abia acum ajung mai repede la esenţa celui despre care vreau să ştiu mai multe, pentru că observ care e rolul social pe care îl scoate în faţă şi implicit cărui aspect îi acordă o mai mare importanţă.

Tot în ideea asta, dar cu accent pe partea profesională, e fain de revăzut postul ăsta (mai ales filmuleţul).

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *