La vremea apariţiei lui, articolul ăsta mi-a plăcut mult, pentru că simţeam la fel. Pentru că e ciudat ca la finalul mesei să se întâmple următoarele:

 1. să începi să socoteşti la virgulă,
 2. să constaţi că nu e suma completă după ce a plătit toată lumea,
 3. să resocoteşti doar ca să constaţi că toată lumea a pus bine,
 4. să vezi dacă nu cumva a apărut ceva în plus pe notă,
 5. să constaţi că nota e corectă,
 6. să dea careva suma care mai lipseşte doar ca să se termine mai repede circul,
 7. să continue discuţia despre “da oare de ce n-o fi fost bună socoteala” mult după ce localul a fost părăsit.

Mi se pare că aşa momente anihileaza toată bucuria întilnirii între prieteni şi a discuţiilor purtate. Şi lasă un gust amar.

Şi m-am bucurat că în cursul lui Ariely, la capitolul “Psihologia banilor”, s-a încercat găsirea răspunsului corect la întrebarea “Cine plăteşte când ies mai mulţi prieteni în oraş?“. Profesorul Ariely recomandă, pe baza experimentelor ştiinţifice realizate pe tema banilor şi a conceptului de “gratuit”, ca unul din meseni să plătească, apoi pe măsură ce grupul se mai întâlneşte, fiecare prieten să preia, pe rând, nota pentru toată lumea.

Şi-acum explicaţia pentru fiecare posibilitate:

 1. Dacă fiecare calculează exact cât a plătit şi plăteşte fix suma aia + un bacşiş, finalul experienţei de socializare e trist pentru toată lumea (că fiecare renunţă la nişte bani, apoi fiecare participă la calcule, dezbateri că nu ies toţi banii etc.).
 2. Dacă se împarte nota în mod egal la numărul de meseni, vor exista mereu oameni care plătesc mai mult decât au consumat şi alţii mai puţin (excepţie cazul în care toată lumea are de plătit fix aceeaşi sumă). Şi există probabilitatea ca printre ăia care plătesc mai mult să existe frustrări, gânduri că “mai bine ne-am fi plătit separat, cred şi eu că celorlalţi le convine”. Asta e, fiecare are un mod de a se raporta la bani şi nu e treaba nimănui să judece cum e mai bine pentru alţii, pentru că lucrurile trebuie înţelese în context (poate că aia e ziua când unul din ei şi-a pierdut jobul sau portofelul cu mulţi bani în el). Important e să fim conştienţi că astfel de frustrări pot să apară, iar ele nu sunt exprimate tot timpul tocmai din cauza presiunii sociale.
 3. Dacă unul dintre meseni plăteşte, urmând ca ceilalţi să plătească, pe rând, la întâlnirile viitoare, se întâmplă următoarele:
  • cei care nu plătesc au o bucurie în plus în toată experienţa întâlnirii: rămân cu toţi banii în buzunar
  • cei care nu plătesc beneficiază de ceva GRATUIT şi în tot capitolul despre bani (pe care vi-l recomand, vă trebuie doar o adresă de mail ca să vă înscrieţi) Ariely demonstrează forţa conceptului de GRATUIT, care are o putere fantastică de a bucura un om, chiar când gratuit înseamnă o simplă bomboană de ciocolată (gândiţi-vă la cozile la care stau oamenii ca să primească o mostră gratuită de ceva, pierzând timp şi energie, deşi acel ceva are o valoare monetară mică)
  • cel care plăteşte se simte mai sărac cu nişte bani, dar pe de altă parte mai generos, pentru că tocmai şi-a cinstit prietenii
  • durerea marginală de a plăti e descrescătoare în raport cu suma plătită (ca la utilitatea marginală, pentru cine s-a bucurat să studieze economie). E ilustrat în graficul de jos şi în cazul nostru, dacă ar fi 4 meseni care au de plătit 40 unităţi, s-ar traduce cam aşa: durerea resimţită de un mesean când plăteşte 40 de unităţi e mai mică decât durerea totală resimţită de fiecare din cei 4 meseni care ar plăti fiecare câte 10 unităţiAriely, pain of paying - diminishing returns

 

Când grupul nu e bine închegat sau nu se întâlneşte des, mie îmi place şi varianta cu cineva care plăteşte, ia nota de plată şi trimite apoi pe mail nota de plată ca să-şi recupereze banii. E cam acelaşi lucru cu socotitul individual imediat după masă, doar că se amână momentul plăţii şi se elimină circul în spaţiul public.

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

This article has 3 comments

 1. malina Reply

  Sau… doamne fereste, poate intram in randul tarilor civilizate unde fiecare primeste nota lui de plata…

  E o mare prostie sa plateasca unul singur, fa un exercitiu de imaginatie ca sa vezi ce se intampla cu 5 persoane care ies cu vreo 3-4 grupuri a caror componenta variaza… That’s right!

  Apropo, e foarte draguta teoria economica de clasa a 11-a mentionata de tine – pacat ca nu prea se aplica in practica.

 2. mishul Reply

  treaba asta e o aberatie si doar un om care nu a iesit in viata lui “cu prietenii la o bere” poate sa traga astfel de concluzii. sunt o multime de motive pentru care e aberant ca unul sa plateasca pentru toti urmand ca apoi urmatorul sa o faca.
  pai in primul rand exista vreun grup care sa iasa exact aceeasi mereu? care e logica sa plateasca unu cand ies 12 persoane…iar alta data sa plateasca altul cand ies doar 7, sau doar 4?
  in al doilea rand exista vreun grup sa iasa doar intr-un singur loc in oras? da…in filme…seinfeld, how i met your mother. in lumea reala schimbi locurile. intr-un loc sunt preturi foarte mici…in altul poate sunt mari. pai cum sa te mai simti echitabil cand unul a achitat nota pentru 10 insi intr-un local scump, iar altul a achitat-o pentru 6 intr-unul ieftin?
  in al treilea rand se consuma diferit. poate o data fiecare isi ia cate o bere/fetele cate un suc…si se pleaca acasa. poate alta data unu doi se intind la mai multe. vreo fata doua trei baga cate un cocktail.
  si lista poate continua…
  deci cam cat creier in cap sa ai pentru a ajunge la concluzia ca e mai echitabil pentru toata lumea ca fiecare sa plateasca pe rand consumatia tuturor?

 3. Daniel Reply

  Ideea poate parea nelalocul in unele situatii, dar daca ai un grup de prieteni cu care iesi des intr-o formula care nu suporta schimbari notabile poate oferi o senzatie mai placuta.
  Nu e obligatoriu ca de fiecare data cand iesi in oras cu niste oameni sa aplici metoda asta. Sunt oameni cu care se poate si oameni cu care nu se poate.
  Daca prietenii tai tind sa-ti incarce nota de plata doar pentru ca nu e randul lor sau pentru ca le place sa faca paguba poate mai cauti alti prieteni. Sau poate imparti nota cand te vezi cu ei in oras.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *