Părinţii nu mi-au verificat temele.

Tata m-a învăţat înainte să merg la şcoală să caut în dicţionar. Eu ştiam deja să recunosc literele mari şi îmi făceam loc în ritualul lui zilnic de citit ziarele. Adică luam şi eu câte un ziar şi nu mă lăsam până nu citeam toate titlurile/ cuvintele scrise cu litere mari. Din când în când îl întrerupeam să mai întreb semnificaţia unui cuvânt. În ziua aceea citisem că un bătrân a ajuns la spital pentru că-ţi prinsese penisul într-o sticlă. Ştiam de spital, ştiam de sticlă, nu mi-era deloc clar ce-i ăla penis. Aşa că am pus degetul pe cuvânt, l-am pronunţat clar şi am aşteptat e explicaţie. Tata a venit cu DEX-ul şi mi-a explicat cum sunt aşezate cuvintele acolo şi cum să le caut. Mi-a spus să mă întorc la el dacă nu înţeleg din DEX. A fost o zi minunată pentru că DEX-ul a fost pentru mine atunci jucăria supremă.

O a doua intervenţie în viaţa mea de şcolar a fost când învăţam pe de rost o lecţie la istorie în clasa a IV-a. Tata m-a auzit recitând şi am discutat despre ce înseamnă să înveţi şi ce înseamnă să toceşti.

Apoi m-am descurcat. Când am început să caut informaţii pe net, deja nu mai puteam avea nici o pretenţie de la nimeni să mă înveţe ce şi cum să caut pe net. Dar eram mare şi aveam deja clar în minte de ce fac teme, la ce mă ajută, ce fel de informaţii am nevoie şi cum să le caut.

Ce mă sperie e că de când am scris articolul despre Toate bufniţele, a lui Filip Florian, tot mai mulţi vizitatori noi ajung la mine pe blog cu căutări de genul expresii frumoase, expresii frumoase despre munţi/ nori/ vacanţă/ limba română/ clasa mea şi altele asemănătoare.

Iar dacă şcoala încă se face ca pe vremea mea, caietele astea de expresii frumoase se fac prin clasa a IV-a, poate chiar a V-a. Adică cei care caută sunt tocmai aceşti şcolari de 11-12 ani care vor să fenteze calea dreapta. Adică adunat expresii frumoase din cărţile citite, nu din ce zice Google la prima pagină de rezultate. Şi aici mă întreb unde sunt părinţii. Sunt la televizor, mulţumiţi că ăla micu face temele pe calculator? Sunt lângă şi-l încurajează să caute pe Google, ca să termine mai repede tema? Sunt la muncă şi nu au nici un program care să monitorizeze activitatea copiilor lor pe net?

Nu cred că un părinte trebuie să verifice fiecare temă în parte a copilului, dar cred că trebuie să se asigure că un copil stăpâneşte instrumentele la îndemână (DEX, Google) şi că le foloseşte în mod responsabil.

Written by raluca

Zambesc si rad mult. Uneori sarcastic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *