Încerc să am o mentalitate de surfer fără să fi făcut vreodată surf, însă am citit undeva despre acest mindset și am îmbrățișat instant ideea: Să privești tot ce-ți aduce viața aidoma unui surfer care privește spre valuri – când vin valuri tot mai mari, el nu vrea să le oprească, ci se folosește de toată puterea lui fizică și mentală să devină un surfer mai bun și să se bucure de ele (să ride them/ să fie pe val cred ca ar putea fi o traducere bună).
Dacă mă uit în urmă, cred că mi-am dorit de multe ori să controlez ce se întâmplă, adică să țin totul sub control, doar că fizica și bunul simț mi-au arătat că nu se poate – au toate pe lumea asta o lege a lor după care funcționează, deci e efort inutil să schimb aceste rânduieli. Nu sunt chiar fără scăpare în fața sorții, că nu mă împiedică nimeni să încerc să înțeleg mai bine legile acestea și să gestionez, mai degrabă decât să țin lucruri (și comportamente ale altor oameni) sub control.
Vă las mai jos câteva din uneltele care mă ajută pe mine să navighez prin realitate – uneori ambiția e pur și simplu asta: să navighez/ să depășesc momente și să am sentimentul că am un sense of agency asupra propriului destin, iar alteori îmi doresc nu doar să fiu în toate mințile ci chiar să mă și bucur de experiențele care vin și de cum reușesc să văd clar toate nuanțele, și bune, si rele. Intenționez să actualizez articolul pe măsură de descopăr încă ceva ce mă ajută să am claritate asupra a cine sunt, înspre ce mă îndrept și cum ajung acolo.
Evaluări periodice:
- Am scris mai demult un document despre valorile mele în viața și despre ce-mi doresc de la viață – îl recitesc periodic/ îl mai ajustez când e cazul (aici e subiect mai mare despre cum ajungi să ai claritate asupra unor astfel de subiecte/ cine și cum te poate ajuta să o obții, așa că o să-l las pentru un articol viitor).
- Sunt disciplinată cu verificările de sănătate – trec anual prin controalele obligatorii
Ritualuri zilnice (nu reușesc să le fac în fiecare zi/ am avut și perioade în care am renunțat de tot la unele, dar cel mai bine îmi este când reușesc să rămân la cadența zilnică)
- Scriu zilnic – reflectez la ce s-a întâmplat / cum am reacționat peste zi/ cum aș fi vrut să reacționez/ exprim ce vreau în continuare/ rețin care a fost momentul cel mai important din zi. Ritualul acesta e de obicei însoțit de cafea sau ceai
- Respir conștient / meditez 5-10 minute (sunt o mulțime de resurse online, las link către Non Sleep Deep Rest al lui Huberman. Recomand și aplicații ca Headspace sau Calm)
- Privesc la sau exist în natură măcar 10 minute (caut cu privirea copaci, cer, nori, frunze și încerc să mă gândesc doar la formele și culorile lor, iar uneori și la indiferența lor față de tot ce pare foarte grav în jur). Cei care petrec mult timp în fața unui ecran au oricum nevoie să privească din când în când departe către orizont, să-si odihnească privirea, deci dacă ajung să vadă mai atent natura e ideal și pentru minte și pentru ochi
- Citesc dintr-o carte măcar 10 minute
- Merg măcar o oră (pe jos sau pe bandă, ajută să gestionez și problemele de postură – pentru că mi-e greu să mențin o poziție corectă a corpului pe tot parcursul orelor multe din fața laptopului), iar în unele zile suplimentez cu și mai multă mișcare
- Mă bucur sau minunez de ceva (fie că se întâmplă în ziua aceea, fie că trebuie să caut în memorie, că ziua respectivă n-are nimic vesel în ea. Dar caut măcar ceva din trecut și retrăiesc din senzațiile de altădată). Transmit direct sau doar în mintea mea un gând de mulțumire către cineva (faimosul exercițiu de gratitudine care chiar funcționează)
Învăț continuu despre cum să gestionez emoții (aici de fiecare dată când mă copleșesc stări diverse încerc să-mi aduc aminte de Victor Frankl și cartea lui “Omul în căutarea sensului vieții” pe care o recomand oricui. Aceasta e replica la care mă întorc cel mai des: “Între stimul și răspuns există un spațiu. În acel spațiu stă puterea noastră de a alege cum răspundem. În răspunsul nostru stă abilitatea de a crește și libertatea noastră.”). Investesc mult timp de lecturi, cursuri și podcasts aici, însă încep lista de resurse recomandate cu The School of Life și activitatea lor pe diverse canale (site, youtube, citesc cărți publicate de ei, folosesc jocurile dezvoltate de ei).
Investesc mult timp și în subiectul leadership, pentru că mă folosesc de tot ce învăț și pe plan profesional și pe plan personal (aici sunt curpinse și conceptele de self-leadership). Aici e o căutare continuă de concepte și modele teoretice, precum și de exemple de la care să mă inspir ca să pot, la rândul meu, să inspir și pe alții. Citesc manuale de leadership, cărți despre poveștile unor companii / organizații bine conduse, biografii, ascult interviuri cu lideri, discut cu oamenii din jur despre alți oameni pe care îi admiră pentru calitățile de leadership. Încep lista de recomandări pentru voi cu The Farnam Street – și aici e o ofertă bogată de conțint – podcast, articole, cărți, newsletter săptămânal (îl citesc cu sfințenie și e unul din momentele de bucurie pură de peste săptămână).